Dit project is gerealiseerd tijdens een dienstverband bij Bo.2 architectuur en stedenbouw Tilburg.

Het uit 1911 daterende rijksmonument is in opdracht van  de kloosterorde ‘Zusters Ursulinen’ gebouwd als meisjespensionaat en deed later dienst als Juvenaat van de ‘broeders van Dongen’ en als onderkomen voor een verpleegkundigenopleiding. In de nieuwe bestemming als woongebouw stond behoud van historisch waardevolle elementen en structuren voorop.

In drie van de vier gevels bleef het beeld onveranderd. Aan de vierde gevel werd volume toegevoegd om het kloostergebouw geschikt te maken als woongebouw. In het nieuwe deel bevinden zich  de badkamers, keukens, balkons en techniekruimten. De kenmerkende structuur van gangen en lokalen kon hierdoor behouden blijven. Elk appartement kreeg een centrale ruimte die een stukje van de historische schoolgang is, inclusief oorspronkelijke deuren, rijk gedetailleerd lijstwerk, en tegelvloeren. Uniek is de interne hoogte van de ruimten van 4,5 meter.

De grootste uitdaging bij deze herbestemming was om het gebouw aan te passen aan de wooneisen van nu, zonder dat het al te zichtbaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>